diumenge, 28 de desembre del 2014

Correcció text 1 de reforç

Canelons: 200 anys de tradició a les taules catalanes per Sant Esteve

Ara les famílies volen optimitzar el seu temps i moltes opten per menjar preparat d'alta cuina: aquest any es vendran més de dos milions de canelons precuinats.
Aquesta setmana és Nadal i, qui més qui menys, planifica ja els menús que gaudiran amb la família per aquestes festes. Avui dia no s'entenen unes festes nadalenques sense canelons, un plat que és tota una institució a les taules catalanes el dia de Sant Esteve. Però, d'on ve la tradició de menjar canelons el dia 26?
Aquest 2015 es compleixen 200 anys des de l'arribada del caneló a Catalunya. I és que en realitat els canelons no són una recepta catalana, sinó italiana. Experts culinaris coincideixen a assenyalar que els canelons van començar a servir-se a les taules catalanes després queGiovanni Ardizzi els va fer populars en la mítica i desapareguda fonda Beco del Racó, que va obrir les portes el 1815.

dilluns, 22 de desembre del 2014

El CONTE del COMTE que no sap COMPTAR

Compte, comte o conte?

Aquestes paraules es confonen perquè sonen de manera molt similar. Normalment, pel context s'entén el missatge, però ens costa saber com les hem d'escriure. Cada persona fa servir recursos diferents que ajuden a memoritzar-ne l'ortografia.
Saps trobar algun recurs en els exemples que et donem?
COMPTE: Compte! Vigila quan comptis el pes.
COMTE: A l'Edat Mitjana el comte era un home que tenia un títol com el marquès.
CONTE: Ha inventat un conte nou.
Mira aquest vídeo, sense por!

diumenge, 21 de desembre del 2014

Concurs de Nadal 2014

Quina errada ortogràfica et fa més mal als hulls ?
Digues la teva! Envia-me-la al meu correu i participa en el concurs de l'errada de l'any!
Guanya el primer positiu del segon trimestre!

dissabte, 20 de desembre del 2014

1.433 paraules amb L·L


1.433 paraules com a mínim s'escriuen amb L·L en català. Aarón Ríos de 6èB guanya la juguesca! Felicitats crack!

dimecres, 10 de desembre del 2014

Juguesca 4: 6èB arriba als 10!

1. Quantes paraules creus que tenen la l·l en català?
2. Quina és la frase amb més paraules amb l·l que pots escriure?
La intel·ligent goril·la Priscil·la al·lucina descol·locada per l'al·lèrgia a la pol·lució.
Respostes a joan@dominiques.cat
1) La pel·lícula:"Constel·lació estel·lar"il·lusionada de col·laborar amb la penicil·lina col·lectant mol·luscs. (Isabel Jurado 6èB)
2) Vaig pintar un goril·la amb unes aquarel·les de col·lecció per entregar al col·legi, però l'il·lús del meu germà em va fer vacil·lar i no vaig poder acabar la il·lustració amb tranquil·litat. (Mei 6èB)
3) Van cancel·lar pel·lícules al·lucinants per fer pel·lícules repel·lents de goril·les il·lusos al·lèrgics al col·legi. (Daniela 6èB)
4) Il·lustrava una novel·la al·lucinant quan estava amb varicel·la a la meva parcel·la col·locant un satèl·lit (Yasmine 6èB)
5) El meu col·lega va col·locar la gran col·lecció mil·lenària d'aquarel·les al·lucinants amb dibuixos de libèl·lules i goril·les al col·legi. (Francesc Xavier 6èB)
6) La il·lusa goril·la al·lucinava per la pel·lícula dels mol·luscs estel·lars  amb varicel·la que vivien en aigua amb legionel·la tot pintant aquarel·les. (Elías Fernández 6èA)
7) M’agrada una novel·la on surt la Camil·la que té la varicel·la i es cura amb mortadel·la.(Laia García 6èA)
8) Em vaig quedar  gelat i al·lucinat  de veure la caravel·la de goril·la sota un arbre mil·lenari al·lucinant. (Pol Pérez 6èA)
9) La goril·la va veure una pel·lícula que era una novel·la i li va fer il·lusió, mentre pintava una aquarel·la amb la Camil·la, la qual tenia varicel·la. (Ainhoa Hernández 6èA)
10) La goril·la estava espantada en veure les aquarel·les més grans fetes servides per mol·luscs pintant coses estel·lars i mirant pel·lícules de goril·les cridant Al·leluia! (Pau Amigó 6èA)
11) Quan vaig muntar a aquella caravel·la, vaig haver de fer cal·ligrafia en la que sortia un goril·la pintat amb aquarel·les i a la meva germana li va donar al·lèrgia, ja que em vaig posar a al·lucinar i la meva mare es va menjar un tortel·lini ben estrany.(Laura Jarque 6èB)
12) Vaig veure una  pel·lícula d'un goril·la amb varicel·la que menjava mortadel·la mentre pintava una aquarel·la d'un arbre mil·lenari. (Clara Lorenzo 6èA)
13) Unes libèl·lules al·lèrgiques a l'aquarel·la estaven fent una pel·lícula amb aquarel·la on sortien uns goril·les al·lucinant per la col·lecció d'aquarel·les que tenien les libèl·lules que feien la pel·lícula. (Pablo Qiu 6èA)
14) No vaig veure una pel·lícula al col·legi, però vaig jugar a bàsquet amb els meus col·legues. (Hugo Cabrera 6èB)
15) Els meus goril·les van ser tan il·lusos que van al·lucinar per haver tingut una il·lusió.  (Aleix Jiménez 6èB)
16) L'altre dia m'estava menjant un tortel·lini en forma de goril·la que em vaig menjar al col·legi i Ònia va cridar Al·leluia!!! (Paula Samper 6èB)
17) La goril·la mil·lenària es posa repel·lent per libèl·lules a la pupil·la. (Elías Fernández 6èA) 
18) Aquelles aquarel·les mil·lenàries feia que els goril·les repel·lissin el seu menjar...  (Daniil Tikhomirov 6èB)
Podeu seguir participant fins al 31 de desembre de 2014
6èB   10 punts
6èA   8 punts

dimarts, 9 de desembre del 2014

Eliminatòria dels Contes Breus

Ja han participat: 9 persones
3 VOTS
* Mentre feia alpinisme per l’Himàlaia en ple hivern, vaig veure un home en banyador preguntant on era la platja.
2 VOTS
*Un dia un nen estava escoltant música quan de sobte els auriculars se'l van menjar.
*El senyor es va despertar i va començar la història.
*El meu destí no era anar per aquest camí, però era l'única opció que quedava.
*Hi havia una vegada un home que va beure tant que va rebentar.
*Vaig al gimnàs i em trobo al Suaseneger.
* Un senyor va al treball i quan torna veu que la seva casa havia desaparegut.
1 VOT
*Els pantalons que eren a l'armari no em feien cas. Se'm ficaven al cap quan jo volia que em tapessin les cames i altres coses.*Un home entrant en un cotxe i...no hi havia cotxe.*Estava mirant la tele i van posar una pel·lícula que parlava sobre mi.*Era vint-i-cinc de desembre però la gent disfressada encara trucava a la porta per demanar llaminadures.*Quan vaig despertar, aquells ulls no paraven de mirar-me.*Va anar a llençar el plàstic i en lloc de llençar el plàstic va llençar la llaminadura.* El noi es va despertar i va veure que estava rodejat pel seu enemic mortal.* Es va aixecar del llit i va anar al col·legi i quan es va adonar era dissabte.* Mai més m'arriscaria  a creuar aquell barri tan misteriós després del que em va passar.* Em vaig aixecar a la nit per beure aigua, però quan vaig despertar estava  a punt de caure per un precipici. *Un dia quan em vaig anar a comprar un gelat em vaig trobar  un amic anglès i em va dir: “Hello”. Jo li vaig dir:  “-Hello, què?”. I ell em va dir:  “Hello Kitty.... ”Sí, a mi també m’agrada!”- vaig contestar. * Una vegada van avançar tant les hores i els dies que Abraham Lincoln estava al segle vint-i-u.* Era un divendres per la tarda i tenia moltes ganes d’arribar a casa, estava molt cansat. Havia sigut una setmana de molts exàmens i molts deures, i quan per fi vaig arribar em vaig trobar les maletes preparades, QUINA  SORPRESA!!!!*Un senyor s'aixeca pel matí, exprimeix llimona i surt taronjada.*De vegades el cel està a només 70.000 quilòmetres de casa teva.*Vaig beure aigua i estava seca. *–“Messi, Messi em firmes això?”. –“Jo sóc l’increïble Xavi, no Messi nen! Voldria ser Messi, però no, haig de ser Xavi!”. *Dintre de molts anys els concursos de cuina seran de qui calenta millor el menjar congelat.*A l’estiu quan anava a la platja em vaig ficar a l’aigua, vaig bussejar una mica i quan vaig sortir de l’aigua no hi havia ningú, ni tan sols el xiringuito. *Un noi es va seure en un banc i quan es va aixecar va llegir:recent pintat (basat en fets reals) *Què has de fer per a conquerir una noia? – Ensenyar-li quatre bitllets de 500 euros.*Mentre planxava la roba vaig relliscar i la planxa em va caure al cap. *Hola: Joan és el conte breu.*Estava estudiant les "c i les q" i l'ordinador em va dir que trauria mala nota  a l'examen.*Un senyor  volia un coco i va pujar a una palmera. De sobte es va caure un coco, li va caure a la cara i es va caure de la palmera.*El gos del veí va anar a veure els seus cadells quan va veure que estaven flotant*. Un soldat va anar a la guerra i quan va arribar ja s'havia acabat.*Vaig entrar al mar i vaig veure que m'ofegava,quan vaig mirar cap a baix l'aigua no m'arribava ni als genolls.*Quan vaig despertar pel matí,el meu ocell no podia volar,però el meu gat volava perfectament pel menjador.*L'altre dia un nen va obrir la seva motxilla i va començar a treure mobles i es va preguntar,sóc la Mary Poppins?

dissabte, 6 de desembre del 2014

Al·leluia, la prova de la L·L!


Quantes paraules seràs capaç d'escriure amb l·l?
Cavil·leu tranquil·lament sense vacil·lar, que la setmana vinent al col·legi farem la prova! Al·leluia!